• Για εκφυλλιστικές παθήσεις

  • Για χόνδρινες βλάβες μετατραυματικής αιτιολογίας

Ακούτε αναγεννητική ιατρική, θεραπεία με βλαστοκύτταρα, μεσεγχυματικά κύτταρα, PRP, πλάσμα, αυτόλογους παράγοντες αλλά δεν γνωρίζετε ακριβώς τι είναι. «Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αναγεννητική ιατρική φτάνει να θυμηθεί τον μύθο του Προμηθέα, που έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Γι’ αυτή την πράξη ο Δίας τον τιμώρησε, δένοντάς τον πάνω σ’ ένα βράχο και στέλνοντας κάθε πρωί έναν αετό να του τρώει το συκώτι. Μέχρι όμως το επόμενο πρωί, το συκώτι είχε ξανασχηματιστεί», εξηγεί ο Αντρέ Τέρζιτς, διευθυντής του κέντρου αναγεννητικής ιατρικής του νοσοκομείου Mayo Clinic των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η αναγεννητική ιατρική δεν είναι ένα κατασκεύασμα της επιστήμης αλλά η φυσική προέκταση της ικανότητας του σώματός μας να αποκαθιστά τόσο δομικά όσο και λειτουργικά κάποιο όργανο ή ιστό του σώματός μας» (Αντρέ Τέρζιτς, Mayo Clinic).

Στην ορθοπεδική το μεγάλο στοίχημα είναι η ανακατασκευή του αρθρικού χόνδρου των αρθρώσεων. Δυστυχώς, η αναγεννητική ικανότητα του οργανισμού μας να επουλώσει τον τραυματισμένο αρθρικό χόνδρο ή τον εκφυλλισμένο αρθρικό χόνδρο (όπως είναι η αρθρίτιδα) είναι μηδαμινή. Αναπτύσσονται, λοιπόν, διάφορες τεχνικές με την χρήση πολυδύναμων κυττάρων (βλαστοκύτταρα,  μεσεγχυματικά κύτταρα) τα οποία θεωρητικά εναποτιθέμενα στη βλάβη του αρθρικού χόνδρου θα την αποκαταστήσουν.

Στα πλαίσια αυτά, χρησιμοποιώ την έγχυση μεσεγχυματικών κυττάρων ληφθέντων από λιπώδη ιστό σε συνδυασμό με αυτόλογους παράγοντες (PRP) σε επιλεγμένα περιστατικά χόνδρινων βλαβών αφού πρώτα έχει προηγηθεί αρθροσκοπική επέμβαση άρθρωσης με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Share